Informujemy, że projekt dyplomowy Julii Jaworskiej obroniony na Wydziale Wzornictwa otrzymał pierwszą nagrodę publiczności w prestiżowym konkursie ARTS THREAD Global Design Graduate Show. Gratulujemy!
Swoje aplikacje zgłosiło 5823 studentek i studentów, osób absolwenckich i doktorantów kierunków artystycznych i wzorniczych. Osoby te reprezentowały 114 narodowości i 472 uczelnie zajmujące się sztuką i projektowaniem.
Zestaw do fermentacji żywności Julii Jaworskiej SOUR zwraca uwagę na problem współczesnego modelu żywienia, opartego na wysokoprzetworzonej żywności, spożywanych w pośpiechu posiłkach oraz zanikaniu lokalnych kultur gastronomicznych.
Zaprojektowane obiekty stanowią sugestię rozwiązania — budowanie zdrowych nawyków, poprzez jednostkowe aktywizowanie użytkownika w praktykę pracy z jedzeniem. Trzy różne naczynia sygnalizują trzy obszary działania — trzy kategorie produktów, jakie możemy uzyskać — kiszone warzywa i owoce, napoje tonizujące i produkty mleczne jak jogurt i kefir.
Projekt SOUR został zrealizowany w ramach dyplomu licencjackiego pod kierunkiem dr Bartłomieja Mejora, na Wydziale Wzornictwa Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie.