Używamy ciasteczek

Strona dla prawidłowego działania wymaga plików cookies. Szczegóły ich wykorzystania znajdziesz w Polityce Prywatności.
30.10.2023

Julia Jaworska laureatką ARTS THREAD Global Design Graduate Show

SONY DSC
Zestaw do fermentacji żywności Julii Jaworskiej SOUR zwraca uwagę na problem współczesnego modelu żywienia, opartego na wysokoprzetworzonej żywności.

Informujemy, że projekt dyplomowy Julii Jaworskiej obroniony na Wydziale Wzornictwa otrzymał pierwszą nagrodę publiczności w prestiżowym konkursie ARTS THREAD Global Design Graduate Show. Gratulujemy!

Swoje aplikacje zgłosiło 5823 studentek i studentów, osób absolwenckich i doktorantów kierunków artystycznych i wzorniczych. Osoby te reprezentowały 114 narodowości i 472 uczelnie zajmujące się sztuką i projektowaniem.

Zestaw do fermentacji żywności Julii Jaworskiej SOUR zwraca uwagę na problem współczesnego modelu żywienia, opartego na wysokoprzetworzonej żywności, spożywanych w pośpiechu posiłkach oraz zanikaniu lokalnych kultur gastronomicznych.

Zaprojektowane obiekty stanowią sugestię rozwiązania — budowanie zdrowych nawyków, poprzez jednostkowe aktywizowanie użytkownika w praktykę pracy z jedzeniem. Trzy różne naczynia sygnalizują trzy obszary działania — trzy kategorie produktów, jakie możemy uzyskać — kiszone warzywa i owoce, napoje tonizujące i produkty mleczne jak jogurt i kefir.

Projekt SOUR został zrealizowany w ramach dyplomu licencjackiego pod kierunkiem dr Bartłomieja Mejora, na Wydziale Wzornictwa Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie.

Więcej o ARTS THREAD Global Design Graduate Show