Młodzi na start – zwycięskie projekty studentek WW

Opublikowano 12 lipca 2021

W te upalne letnie dni świętujemy sukcesy naszych studentek!
W 10 edycji konkursu organizowanego w ramach Gdynia Design Days przez Pomorski Park Naukowo-Technologiczny Gdynia (PPNT), Centrum Designu oraz redakcję ELLE Decoration „Młodzi na start” jedną z dwóch głównych nagród otrzymała Anna Jurgielewicz za projekt „SPACE AS AN OBJECT”. Projekt powstał w Pracownia Projektowania Przestrzeni Publicznej prowadzonej dr Pawła Grobelnego.

W opisie projektu autorka pisze:
Atmosfera przestrzeni wpływa na to jak się czujemy. Jest ona jak niewidzialne promieniowanie, które oddziałuję na nas nieświadomie. Czy obiekty same mogą promieniować atmosferą? Jeśli tak to jak? W tym projekcie szukałam sposobu, aby wzbogacić doświadczenie przestrzeni i użyłam światła, aby to osiągnąć. Podobnie jak światło, cień może być potężnym narzędziem do dodawania nastroju. Zaprojektowałem lampę, która emituje wiązkę światła na dwuwarstwowy dysk. Światło odbija się i jednocześnie tworzy się cień. Ruchomy element z dyskiem pozwala przekształcać tę relację światła i cienia na wielu płaszczyznach, wzmacniając lub osłabiając efekt. Wytwór- zone poprzez światło i cień efekty przekształcają pomieszczenie oraz wytwarzają z nim żywą interakcje.

 

Drugim projektem nagrodzonym wyróżnieniem w tym samym konkursie jest „CHLEB WSPÓLNIE” Julii Kędzierskiej. Jest to magisterska praca dyplomowa obroniona w tym roku, której promotorem jest również dr Paweł Grobelny. Na projekt składa się publikacja oraz zestaw narzędzi do wypiekania chleba.

W opisie autorki znajdziemy wyjaśnienie pomysłu:
W założeniu, projektowanie dąży do uniwersalizmu i udzielania jednej odpowiedzi na wiele pytań. Przyjmuje, że im mniej tym lepiej i rozwiązuje problemy jak najprostszymi rozwiązaniami. Takie miałam podejście rozpoczynając ten projekt. Uznałam chleb za międzykulturowy łącznik – symbol jedności niemal wszystkich narodowości. Te same składniki połączone i poddane obróbce termicznej, spożywane na całym świecie.
Po długich badaniach okazało się, że o ile podstawowe składniki rzeczywiście występują niemal wszędzie, to kultura jedzenia pieczywa bardzo się od siebie różni. W moim wyobrażeniu chleb nieodłącznie kojarzył się z formą bochenka, a przede wszystkim z zakwasem. Tymczasem okazało się, że chleb powszedni w badanych przeze mnie kulturach przyjmuje różne formy, smaki i okoliczności spożywania.

 

SERDECZNIE GRATULUJEMY!!!

Linki:

https://www.elle.pl/decoration/artykul/10-edycja-konkursu-mlodzi-na-start-za-nami-poznajcie-laureatow-210705031113
https://www.elle.pl/decoration/mlodzinastart